ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ

Hans Wegner, Ένας διαχρονικός σχεδιαστής

Ο Hans Wegner συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σχεδιαστές επίπλων. Τα σχέδια του έχουν περιγραφεί ως ‘διαχρονικά’, ‘αιώνια’, ‘τέλεια στο μέγιστο βαθμό που είναι δυνατόν’ και ‘ελεύθερα από την αλλαγή των τάσεων’.

Η ποιότητα των επίπλων του Hans Wegner οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ίσως η αγάπη του για το χειροποίητο σε συνδυασμό με την ρεαλιστική προσέγγιση της δημιουργικότητας. Γι’ αυτό αξιολογεί πάντα την πρακτική πτυχή της διαδικασίας σχεδιασμού θέτοντας μια σειρά από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι υπαγορεύουν τη διαδικασία του σχηματισμού των επίπλων.
Οι κανόνες αυτοί ίσως να μην επιτρέπουν την άγρια ελεύθερη έμπνευση, αλλά απαιτούν μια δημιουργική αλληλεπίδραση μεταξύ της δυναμικότητας του υλικού και της διαδικασίας του σχεδιασμού. Όσον αφορά στον διάλογο μεταξύ του υλικού και της δημιουργικότητας, ο Wegner υπερτερεί σε σχέση με τους περισσότερους από τους συναδέλφους του. Όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Henrik Most σε άρθρο του για τον Hans Wegner: ‘Η μεγαλύτερη ελευθερία προέρχεται από την πιο σοβαρή αυστηρότητα’.

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ E-SHOP