ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ

Mies van der Rohe, Barcelona Chair

g&v architectural furniture _Rohe Barcelona Chair po6

Ίσως το πιο εμβληματικό έργο του Mies , η Barcelona Chair ταυτόχρονα δίνει ζωή και γεννιέται από τα υλικά της. Το δώρο του Mies ήταν να προσδώσει χάρη στα κατά τα άλλα μονότονα υλικά όπως το ατσάλι και το δέρμα. Η Barcelona Chair επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στη μορφή, στη λειτουργία και στην ομορφιά.
Η πολυθρόνα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Lilly Reich, την αρχιτέκτονα και σχεδιάστρια η οποία ήταν για πολύ καιρό επαγγελματική συνεργάτης και σύντροφος του Mies van der Rohe .
Αρχικά ξεκίνησε ως ένα τελετουργικό κάθισμα για τον βασιλιά Αλφόνσο ΧΙΙΙ της Ισπανία και τη βασίλισσα του για τις τελετές έναρξης των εκθέσεων.
Η μορφή του βασίζεται σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό πτυσσόμενο σκαμπό που ονομάζεται ‘sella curulis’ και το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην αρχαία Ρώμη.
Παρά το γεγονός ότι η Barcelona Chair έχει απόλυτα σύγχρονη εμφάνιση, η μέθοδος κατασκευής της είναι εκπληκτικά παραδοσιακή και εξαιρετικά υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού.
Η πολυθρόνα αυτή αποτέλεσε μια εμπορική επιτυχία και είναι στην παραγωγή για σχεδόν ογδόντα χρόνια παρότι ο σχεδιασμός της σαφώς παρουσίασε προβλήματα για τον Mies van der Rohe, ο οποίος σχολίασε το 1930:
‘Η καρέκλα είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο. Όποιος έχει ποτέ προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποια το γνωρίζει καλά. Υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες και πολλά προβλήματα – η καρέκλα πρέπει να είναι φως, θα πρέπει να είναι ισχυρή, θα πρέπει να είναι άνετη. Είναι μάλλον ευκολότερο να οικοδομήσουμε έναν ουρανοξύστης παρά μια καρέκλα ‘.

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ E-SHOP